Citrónový koláč vhodný aj pre diabetikov!

Na cesto:

  • 225 g preosiatej múky (vyskúšajte kokosovú alebo mandľovú)
  • 225 g Xylitolu
  • ½ ČL kypriaceho prášku
  • 2 citróny (len kôra)
  • 2 väčšie vajcia
  • 125 ml slnečnicového oleja
  • 1 PL mlieka
  • 200 g gréckeho jogurtu

Ingrediencie na polevu:

Každý z nás si rád raz za čas dožičí radosť v podobe sladkého dezertu. Niektorí ľudia si však konzumáciu obyčajného cukru nemôžu dovoliť, či už kvôli cukrovke alebo dodržiavaniu redukčnej diéty. My sme si pre vás pripravili recept, ktorý si môžu vychutnať obe skupiny, a bez výčitiek!

Tajomstvo tohto receptu sa ukrýva v náhrade bežného cukru za jeho nízkokalorickú verziu - Xylitol!

Medzi ľuďmi je dobre známy aj ako brezový cukor. Má veľmi nízky glykemický index a obsahuje značne menej kalórií, než obyčajný cukor. 

V kuchyni má využitie takmer nekonečné, je veľmi dobre rozpustný vo vode, preto ho vieme využiť na sladenie nápojov, smoothies, do pečenia i do varenia. 

V spojení s kyslým citrónom vytvára harmóniu chutí, ktorú jednoducho chcete zažiť. Osvieži a uspokojí nejeden mlsný jazýček. Výborne sa chodí k bylinkovému čaju, či filtrovanej kávičke. 

Tak čo, už sme vás dostatočne navnadili na to, aby ste si jeden taký koláčik upiekli doma pre seba a svojich blízkych? Tak poďme na to. 

Postup:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Plech si vymastíme maslom alebo olejom a poprášime múkou.
  2. Vo veľkej miske si zmiešame suché ingrediencie - múku, kypriaci prášok, xylitol a citrónovú kôru. Vo vedľajšej miske si spojíme vlhké suroviny - vajcia, olej, mlieko a jogurt. Zmiešame ich a postupne pridávame tekuté suroviny do surovín suchých.
  3. Pripravené cesto vylejeme do plechu a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne hodinu. Cesto si kontrolujeme špajdľou alebo špáradlom, ak sú suché, znamená to, že cesto je už upečené. 10 minút pred koncom pečenia koláč prikryte alobalom.
  4. Počas pečenia si pripravíme polevu. V zohriatej citrónovej šťave si rozpustíme xylitol. Miešame, kým sa nám nevytvorí trochu hustejšia hmota.
  5. Po upečení koláča ho polejeme pripravenou polevou. Necháme vychladnúť a podávame.

Dobrú chuť!

 

Produkty v článku

Súvisiace recepty

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Rýchly, efektívny a komfortný spôsob doručenia s viac ako 1300 výdajnými miestami po celom Slovensku.

Pri nákupe nad 50€ dopravu neplatíte

Platí pre Slovensko aj Českú republiku, tak prečo to nevyužiť?

Zažili naše výrobky cestou ku vám kopu dobrodružstiev?

Pošlite nám foto poškodeného tovaru a my vám obratom pošleme nový.

Férovo od malých lokálnych výrobcov

Podporujeme malých výrobcov a nakupujeme za férové ceny. Mnohé naše výrobky sú vyrábané ručne.

Pravidelné info o novinkách a akciách e-mailom

Venhel newsletter
Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.