Na trhu s potravinami neustále vznikajú nové produkty. Niektoré sú z výživového hľadiska horšie, iné lepšie. Naši kolegovia, výživoví poradcovia, našťastie vedia, ako čítať etikety a tieto produkty majú pod drobnohľadom. Dnes sa pozreli na zeleninové a strukovinové nátierky, s ktorými sa v posledných rokoch vo vegánskych sekciách obchodov roztrhlo vrece. Podľa čoho si ich vyberať?
Zloženie nátierky na zadnej strane etikety
Na úvod je potrebné, aby ste zabudli, že slovo vegan znamená zdravý. Vegánsky či rastlinný, obe tieto pomenovania znamenajú len to, že produkt je vyrobený bez použitia mäsa a iných živočíšnych prísad. Nehovorí to nič o tom, či je produkt nutrične hodnotnejší, diétnejší a ani nič podobné.
Aby ste zistili, či je nátierka kvalitná, je teda potrebné pozrieť sa na zadnú stranu etikety, konkrétne na jej zloženie. V tom nájdete chronologicky, podľa použitého množstva, usporiadané suroviny, ktoré sa v nátierke nachádzajú. Čo v ňom hľadať? Určite čo najmenej použitých surovín, ideálne súvisiacich s názvom produktu. Ak si kupujete mrkvovú nátierku, chcete na prvých priečkach nájsť mrkvu. Ak si kupujete šošovicovú nátierku, na prvom mieste musí byť šošovica. Ak je to nátierka cícerová alebo tekvicová, na prvých priečkach chcete nájsť práve cícer a tekvicu. Zvyšok by mal v poctivej nátierke pozostávať už len z ďalších kvalitných surovín, ktorými je nátierka dochutená. Žiadne zbytočné umelé dochucovadlá či stabilizátory. Čo sa zloženia, resp. množstva použitých surovín týka, riaďte sa pravidlom, čím menej, tým lepšie.
Sója, ako základný zdroj bielkovín
Vegánske produkty sú v súčasnosti veľmi populárne. S rastlinnou stravou si však ľudia spájajú aj dve (celkom odôvodnené) obavy. Prvou je, že v rastlinnej strave nebudete mať dostatočný príjem bielkovín, nakoľko je jednoduchšie ich prijímať v na proteíny bohatých živočíšnych potravinách. Táto obava je aj dôvodom, prečo sa výrobcovia rastlinných nátierok snažia dostať do svojich produktov čo najviac bielkovín, za každú cenu. Siahajú pritom často po tých najlacnejších zdojoch, konkrétne po sóji. Na tejto strukovine síce nie je nič nezdravé, avšak čo sa vstrebávania bielkovín týka, patrí medzi tie najhoršie potraviny.
Ak si teda kupujete rastlinnú nátierku, kde chcete nájsť dostatok bielkovín, siahnite po inom zdroji. Dobrým základom na nátierku je napríklad cícer, šošovica, fazuľa, no nátierky môžu byť doplnené aj o iné rastlinné zdroje proteínov, ako sú semienka či orechy.
Lepok a nekvalitné tuky
Druhou obavou, s ktorou sa spája vegánstvo je, že rastlinná strava človeka dostatočne nezasýti. Opäť je to obava odôvodnená, nakoľko zelenina, ovocie, ale aj iné suroviny rastlinného pôvodu majú spravidla nižšiu energetickú hodnotu a aj schopnosť zasýtenia, ako tie živočíšne. S týmto "problémom" sa nepoctiví výrobcovia rastlinných nátierok opäť vysporiadali po svojom. Do zeleninových a strukovinových nátierok začali pridávať lepok, resp. múku, ktorou tieto produkty zahusťujú. Taktiež nátierky často obsahujú nekvalitné formy rastlinných tukov (palmový, slnečnicový olej a iné), ktoré síce človeka zasýtia, no nedajú mu, vzhľadom na nepomer obsiahnutých mastných kyselín, žiadne zdravotné benefity.
Vláknina a nutričné hodnoty
Odporúčania zakončíme pozitívne, tým, čoho v rastlinných nátierkach chcete nájsť veľa. Vláknina. Zelenina, ovocie, semienka a strukoviny sú všetky bohaté na rozpustnú, ale aj nerozpustnú vlákninu, ktorá je dôležitá pre zdravie nášho tráviaceho traktu. Ak totiž chceme mať zdravý črevný mikrobióm, musíme ho kŕmiť prebiotikami a črevá tiež prečisťovať nestráviteľnou vlákninou. Preto, ak sa snažíte žiť zdravým životným štýlom, nikdy sa nezabudnite pozrieť aj na nutričné hodnoty nátierky, ktorú ste sa rozhodli si kúpiť. Okrem vlákniny v tejto tabuľke hodnôt nájdete aj celkové množstvo kalórií, bielkovín, sacharidov, tukov a tiež soli.