Habanero je odrodou chilli papričiek, ktorá sa čím ďalej tým viac dostáva aj do našich regiónov. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, odkiaľ pochádza, ako štipľavá je, ako presne vyzerá, a do čoho ju využiť? Odpovede na všetky otázky prinášame v tomto článku. Vychillujte sa, začíname!
Odkiaľ Habanero paprička pochádza?
Pôvodom paprička z Južnej Ameriky, konkrétne sa považuje za papričku pochádzajúcu z temperamentného Mexika. Predpokladáme, že tento druh existuje už množstvo rokov, najstaršia nájdená Habanero paprička (v Peru) mala údajne vyše 8 500 rokov. Aj vďaka tomu stihlo za ten čas pribudnúť veľa druhov a odrôd tejto papričky. Aj v súčasnosti sú najväčšími producentmi štáty Severnej a Južnej Ameriky.
Ako Habanero chilli paprička vyzerá?
Nedozretá paprička má zelenú farbu. Po dozretí táto farba buď zostáva (zelené Habanero papričky nie sú až tak populárne), naopak, najčastejšou farbou sú oranžová a červená. Menej obvyklé farebné kombinácie sú biela, hnedá či ružová.
Čo sa tvaru a veľkosti týka, plod Habanero chilli papričky narastá do veľkosti 2-6 cm, pričom povrch býva hladký, jemný, strukovitého tvaru. Zvyčajne pravidlo – čím viac zvrásnený povrch papričky majú, tým sú pálivejšie.

Habanero paprička a jej pálivosť
Pálivosť pri druhu Habanero variuje v rozmedzí 100 000 – 350 000 Scovilleho jednotiek. Pre porovnanie – oproti papričke Jalapeňo môže byť Habanero chilli paprička približne 76 krát pálivejšia! Jej najextrémnejšia verzia pritom páli až 140 krát viac, než Jalapeňo.
Chuť a využitie Habanero v kuchyni
Chuť Habanero papričiek sa vyznačuje sladkastou chuťou, s miernym dymovým podtónom. Medzi kuchármi je vďaka svojej sile a tropickým tónom veľmi obľúbená. Výborne sa hodí v spojení s exotickým ovocím – obzvlášť mangom, ananásom.
Neváhajte preto a použite túto papričku na prípravu domácich ostro-sladkých omáčok k mäsu, grilovanej zelenine či zálievok do šalátu. Pozor však, ktorú odrodu máte. S touto papričkou treba zaobchádzať veľmi opatrne. Ako sa vraví – v rukavičkách, v tomto prípade však doslovne.
Pri jej spracovaní si treba dať pozor na pálivosť nielen v jedle. Pri kontakte s kožou môže veľmi štípať, pozor si treba dať aj na to, aby nám nevyprskla napríklad do oka – tento zážitok by mohol byť veľmi nepríjemný a bolestivý.
Vyskúšajte si s ňou pripraviť:
- Mangovú salsu
- Guacamole
- Štipľavé sušienky
Habanero vo VENHEL výrobkoch: