Lokálne a poctivo: Dream Farm - Kvalitné potraviny potrebujú kvalitnú pôdu

Keď napíšeme slovné spojenie lokálne a poctivo, malá slovenská organická farma Dream Farm pod vedením Elišky Gálisovej a Michala Roháča je to, čo máme na mysli. Za poctivosť sa totiž zvykne skrývať množstvo poľnohospodárov a výrobcov potravín, no nie u každého toto slovo znamená to isté.

Dream Farm je výnimočná vo viacerých aspektoch, no tým najdôležitejším, ktorý ju odlišuje od priemerných fariem je spôsob pestovania nazývaný regeneratívne hospodárstvo, ktoré je bez chemických hnojív a postrekov, ale najmä bez rýľa a zbytočných zásahov do pôdy. O tom, ako to na takejto farme vyzerá, ale tiež o tom, ako poctiví malí farmári na Slovensku fungujú a kde môžete najsť ich produkty, sme sa porozprávali so spoluzakladatateľkou Dream Farm, Eliškou. 

Kedy a ako ste sa rozhodli začať venovať poľnohospodárstvu?

Nápad prišiel veľmi prirodzene, aj keď sme ja aj Michal pracovali v úplne iných oblastiach. Obaja žijeme na rastlinnej strave, ktorú sa dlhodobo snažíme hľadať v čo najvyššej kvalite a tak sa Michal začal venovať jej štúdiu od pestovateľskej superstar Jean Martin Fortiera. Ten má farmu v Canade a spustil on-line kurz Market Gardener master class. Potom to už všetko išlo samospádom. Našli sme dom s dostatočne veľkou záhradou, najskôr sme mali rok pokus-omyl a posledné dva roky sme na tom tak že už aj vieme plánovať, aby sme nemali naraz viac zeleniny ako vieme skonzumovať a predať.

Obaja pochádzame z rodín kde sa pestovalo, ale cestu si to k nám našlo až teraz. Pestovanie samotné je školou, pretože každý podobný kurz začína vetou, že je rozdiel v lokalite, kvalite pôdy atď., takže sme si to aj tak museli všetko vyskúšať a stále sa vzdelávame.

Aké plodiny u vás takto pestujete?

Zameriavame sa prevažne na listovú zeleninu - rôzne druhy šalátov (rukola, špenát, kel listový, mangold, výhonkovú brokolicu a iné. V sezóne máme aj koreňovú zeleninu, ako mrkva, repa, reďkovky. Mali sme aj zemiaky, ale ochrániť ich bol miestami boj s prírodou a to už vieme, že sa vyhrať nedá. Máme zopár kríkov egrešov a josty, na pozemku máme zdedenú starú čerešňu a skúšame to aj s jahodami a mladými ovocnými stromami. Čo sa veľkosti týka, sme naozaj mikrofarma. Zeleninu síce pestujeme na 35 ároch, avšak spôsobom pestovania na permanentných záhonoch a rýchloobrátkových plodinách máme produkciu zeleniny zhruba o veľkosti necelého 1 hektára.

Je zelenina, bylinky, prípadne ovocie, ktoré takto dopestujete chutnejšie alebo nutrične výživnejšie?

Nemáme na to testy ani nič podobné, ale funguje tu taká ta zdravá sedliacka logika, že keď máme kvalitné semená, staráme sa o pôdu, nepoužívame chemické postreky, tak sú potraviny nutrične určite výživnejšie. Čo sa chuti týka, tak to vieme porovnať aj z minulosti, keď sme boli nútení si kupovať zeleninu v obchode, že rozdiel je cítiť - chrumkavosť a vôňa je špecifická.

Je takýto spôsob pestovania aj ekologickejší?

Takýto typ pestovania, konkrétne NO DIG metóda, čo znamená že pôdu neobraciame - nerýľujeme, neorieme, neuvoľňuje dusík do ovzdušia. Ďalším benefitom je mulč na permanentných záhonoch. V našom prípade je to kompost, ktorý má vysokú zádržnosť vody a tým pádom nie je nutné tak veľmi polievať, čím výrazne šetríme jej spotrebu. V neposlednom rade sú to opäť spomínané chemické postreky, ktoré sa dostávajú do pôdy a zabíjajú v nej mikroorganizmy, ktoré sú potrebné na pestovanie, takže náš spôsob pestovania je jednoznačne aj ekologickejší.

Máte nejakých zamestnancov alebo robíte všetko sami?

Momentálne sme na to dvaja, s príležitostnou pomocou rodiny a kamarátov na prácu ako napríklad vozenie kompostu a stavba fóliovnika, čo je viac mužská práca. Na dni určené zberu nám chodila pomáhať dobrá duša z Bratislavy a máme úžasnú pani v dedine, ktorá príde z času na čas pomáhať. Michal sa venuje ešte popri farme aj svojmu primárnemu podnikaniu - kaderníckemu salónu, ktoré stále tvorí zdroj financovania farmy.

Kde sa ľudia môžu dostať k vašim produktom?

Máme našu web stránku s možnosťou objednania si zeleniny s doručením v rámci Bratislavy,  alebo vyzdvihnutím v reštaurácii Fach. S ňou úzko spolupracujeme aj v rámci dodávania našej zeleniny, z ktorej robia šaláty a cold press šťavy. Toto všetko je v rámci sezóny od marca do novembra. V tomto období chodíme aj na lokálny trh do Starej Tržnice každú druhú sobotu, o čom vždy vopred informujeme na našom Instagrame.

Navyše, ak sa nám podarí vypestovať - prezimovať zeleninu aj mimo hlavnej sezóny, tak robíme baličky pre našich CSA (Community-supported agriculture) členov, čo je našou treťou odbernou možnosťou, kedy si ľudia predplatia balíčky. Je to program na podporu daného pestovateľa - doslovne je to komunitou podporované poľnohospodárstvo, ktoré zabezpečuje financovanie projektu a členovia majú garanciu týždennej dodávky zeleniny. Je to stále len v rámci Bratislavy a okolia keďže si rozvoz zabezpečujeme sami. Ľudia si môžu aj prísť k nám na záhradu kúpiť, zozbierať zeleninu z čoho majú vždy najväčší zážitok.

Aké sú vaše plány do budúcna?

Naším plánom je zdokonaľovanie sa v rámci momentálnej veľkosti farmy. Môže sa to zdať klamlivé, ale každým rokom objavujeme nové a nové poznatky, ktoré sa snažíme aplikovať. Momentálne sa Michal zameriava na vzdelávanie sa v oblasti výroby prírodných živín pre rastliny. Sami nevieme, kam až nás tento náš projekt zavedie, ale je sa na čo tešiť.

Nechystáte aj workshopy alebo prednášky, kde by ste o tomto štýle pestovania plodín vzdelávali ľudí?

Vo veľmi malej miere sa to deje, ľudia nám píšu alebo nás prídu navštíviť a zaujímajú sa, ako majú začať. My sami sme ešte vo fáze učenia, preto si momentálne netrúfame robiť vzdelávacie workshopy pre iných pestovateľov alebo začínajúcich farmárov. Lebo popravde nie je to len štýl pestovania, ale je to aj životný štýl a to sa na workshope nedá úplne dobre vysvetliť, treba si to vyskúšať.

Myslíte si, že by sa mohli veľké farmy inšpirovať a prejsť na tento spôsob pestovania?

Náš spôsob pestovania je vhodný pre farmy okolo 2 až 3 hektárov. Pre farmy, ktoré sú väčšie sú trochu iné techniky a metódy pestovania, napr. NO TILL, ktoré sú prospešné pre pôdu, rastliny, ovzdušie a aj samotných farmárov. Je to tranzitný proces regenerácie chemicky zničenej pôdy, ktorá môže trvať nejaký čas ale výsledky by boli ohromujúce. Treba si uvedomiť, že konvenčné monokultúrne (jedna plodina) pestovanie na obrovských plochách je neefektívne, neekologické a neudržateľné. Ak chceme mať aj v budúcnosti kvalitné potraviny, jednoducho potrebujeme mať aj kvalitnú pôdu.

Produkty v článku

Šošovicová nátierka so sušenými slivkami 140 g

2,59 €

Skladom

Šošovicová nátierka so sušenými slivkami 140 g

Obľúbené
Nátierka z červenej repy s vlašskými orechmi 140 g

2,59 €

Skladom

Nátierka z červenej repy s vlašskými orechmi 140 g

Obľúbené
Mrkvová nátierka s rakytníkom 140 g

2,59 €

Mrkvová nátierka s rakytníkom 140 g

Tekvicová nátierka s jablkom 140 g

2,59 €

Skladom

Tekvicová nátierka s jablkom 140 g

Zelerová nátierka s mandľami 140 g

2,59 €

Skladom

Zelerová nátierka s mandľami 140 g

Fazuľová nátierka s chilli 140 g

2,59 €

Skladom

Fazuľová nátierka s chilli 140 g

Autor článku:

Maroš Krivosudský

Bol tento článok pre vás užitočný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Súvisiace články

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Rýchly, efektívny a komfortný spôsob doručenia s viac ako 1300 výdajnými miestami po celom Slovensku.

Pri nákupe nad 50€ dopravu neplatíte

Platí pre Slovensko aj Českú republiku, tak prečo to nevyužiť?

Zažili naše výrobky cestou ku vám kopu dobrodružstiev?

Pošlite nám foto poškodeného tovaru a my vám obratom pošleme nový.

Férovo od malých lokálnych výrobcov

Podporujeme malých výrobcov a nakupujeme za férové ceny. Mnohé naše výrobky sú vyrábané ručne.

Pravidelné info o novinkách a akciách e-mailom

Venhel newsletter
Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.