Chilli omáčky zahrejú, prekrvia organizmus či vyplavia endorfíny. Spoznajte chilli papričky, z ktorých sa vyrábajú.

Chilli omáčky zahrejú, prekrvia organizmus či vyplavia endorfíny. Spoznajte chilli papričky, z ktorých sa vyrábajú.

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, odkiaľ sa tu vlastne chilli papričky vzali, ako to, že každá páli inak a čo robiť, keď pálivosť naozaj nezvládame? V tomto článku vám vysvetlíme, ako pre vás vyberáme tie najlepšie chilli omáčky, aký vplyv môžu mať chilli papričky na ľudské zdravie, priblížime vám aj ich nutričnú hodnotu a mnoho iných zaujímavých informácií.

Ako vyberáme naše VENHEL chilli výrobky?

Pri výbere chilli výrobkov pod značkou VENHEL je pre nás dôležité, aby mal každý náš produkt svoju typickú, ľahko rozpoznateľnú chuť a nebol čisto len pálivý.

Oslovujeme predovšetkým menších, lokálnych výrobcov, ktorí v súlade s hodnotami a filozofiou našej značky. Dávame prednosť výrobcom, za ktorými je vidieť, že svoj produkt majú radi a že si ho náležite rozmaznávajú. Baví nás sledovať, s akým zápalom a nadšením sa malí výrobcovia venujú svojmu remeslu a tvorí pre nás najrôznejšie chilli výrobky.

Vybrať si u nás môže každý. Ak ešte len začínate spoznávať kúzlo chilli, odporúčame vyskúšať najprv produkty s menším počtom papričiek uvedených na obale.

Pálivosť – od veľmi jemných až po extrémne ostré!

Prvých dvoch papričiek sa nemusíte báť.

Skúste napríklad veľmi jemne pálivé produkty, ako sú čili omáčka chipotle barbecue, chilli chipotle salsa, chilli omáčka chipotle s pečeným cesnakom, čili omáčka St. Louis BBQ smoky, jalapeño salsa a pomarančová chilli marmeláda s papričkou Bhut Jolokia. Tie jemné predstavuje napríklad chilli omáčka slivka Naga Bhut Jolokia, čili omáčka Jalapeno a chilli horčice s papričkou Bhut Jolokia Peach.

Pri tretej chilli papričke už človek predsa len spozornie.

Výraznú pálivosť má napríklad chilli omáčka Carolina Reaper horčica, chilli omáčka Habanero s príchuťou sliviek a čučoriedok, chilli omáčka Habanero Original Hot, chilli omáčka Habanero Hot Spicy a cibuľová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia Peach.

Štyri chilli papričky sa hodia skôr pre tých skúsenejších.

A odporúčame skôr menšie množstvo. Silnú pálivosť reprezentuje čili omáčka Naga Jolokia, lekvárová čili omáčka s papričkou Bhut Jolokia aj mangová čili omáčka s papričkou Bhut Jolokia Peach.

Extrémne pálivé papričky potom majú päť papričiek.

Na tie si dajte pozor. Veľmi silnú pálivosť zaručuje extrémne pálivá čili omáčka Carolina Reaper s príchuťou sencha.

Odkiaľ chilli papričky pochádzajú?

Viete, že na plodoch papriky si ľudia začali pochutnávať približne od roku 7500 pred našim letopočtom? Korene pestovania chilli papričiek siahajú na blízky východ Mexika, a to do obdobia pred približne 6000 rokmi. Vtedy ich tunajší domorodcovia vrátane Mayov a Aztékov používali nielen na dochutenie jedla, ale aj pri liečení najrôznejších chorôb. Postupne sa chilli papričky hojne začali šíriť aj do Peru a Bolívie a ďalších oblastí Južnej Ameriky.

Do Európy otvoril chilli papričkám cestu slávny moreplavec Krištof Kolumbus. Keď spolu so svojou posádkou chilli papričky po objavení Ameriky v 15. storočí ochutnal, dal im názov, ktorý pripomínal pálivú chuť vtedy v Európe známeho korenia.

Do Ázie chilli papričky rozšírili portugalskí obchodníci. Išlo o cenné korenie a náhradu za vzácne a drahé korenie. Preto veľmi rýchlo rástla popularita chilli papričiek, a to po celom svete. Významný podiel na tom mali tiež španielski misionári, ktorí šírili nielen svoju vieru, ale aj tradičné zvyky, kultúru a kuchyňu.

Prečo chilli papričky pália?

Čo je na chilli papričkách typické? Štipľavá chuť. Pocit pálenia vyvoláva v čili papričkách látka zvaná kapsaicín. Dokáže povzbudiť naše receptory na slinivkových membránach a spôsobuje rôzne reakcie nášho tela. Medzi tie patrí napríklad zvýšený tep, lepšie prekrvenie alebo väčšia produkcia hlienu, čo má pozitívny vplyv na ochranu žalúdočnej steny.

Pálivá chuť navyše spôsobuje aj potenie a ochladzuje telo. To je určite jeden z mnohých dôvodov, prečo sú ostré jedlá tak populárne v tropických a subtropických oblastiach.

Kapsaicín tiež vyplavuje endorfíny, takzvané hormóny šťastia, ktoré spôsobujú dobrú náladu a súčasne tlmí bolesť.

Je pre človeka chilli paprička zdravá?

Vedecké štúdie realizované v posledných rokoch ukázali, že kapsaicín nepredstavuje žiadne zásadné riziko spôsobujúce žalúdočné vredy, ako sa v minulosti často v súvislosti s konzumáciou čili výrobkov uvádzalo.

Boli sme skoro až v šoku, keď sme si prečítali, že výskumy potvrdzujú pravý opak, teda že konzumácia chilli má pozitívne účinky na ľudské zdravie.
Už skôr niektoré štúdie vyzdvihovali protizápalové a antioxidačné účinky chilli papričiek.

Skutočný prelom v náhľade na vplyv chilli papričiek na ľudské zdravie však spôsobila štúdia publikovaná v roku 2020, ktorá bola vykonaná na vzorke viac ako 570 tisíc ľudí.

Vedci sa rozhodli preveriť existujúcich 4 729 štúdií z piatich popredných svetových databáz (Ovid, Cochrane, Medline, EMBASE a Scopus) a dali dokopy 4 veľké štúdie, ktoré sa zameriavali na túto tému.

Zo zdravotných a stravovacích záznamov viac ako 570-tisíc osôb žijúcich v Spojených štátoch, Taliansku, Číne a Iráne porovnávali zdravotný stav tých, ktorí pravidelne konzumovali chilli papričky s tými, ktorí ich jedli zriedka alebo ich dokonca nezjedli vôbec.

Rozsiahla analýza zistila, že ľudia, ktorí jedli chilli papričky, mali:

  • o 26% zníženie relatívneho rizika úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia;
  • o 23% zníženie relatívneho rizika úmrtnosti na rakovinu;
  • o 25% zníženie relatívneho rizika úmrtnosti zo všetkých možných príčin.

Zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/11/201109074114.htm

A pozor! Podľa ďalšieho výskumu vykonávaného v Ázii vyšlo najavo, že žalúdočné vredy sú u Číňanov trikrát častejšie ako u Malajzijčanov a Indov, ktorí majú vo zvyku konzumovať viac chilli.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16621751/

Proti kapsaicínu sú spoľahlivo imúnne vtáky

Možno vás prekvapí, že proti kapsaicínu sú spoľahlivo imúnne vtáky. Na ne tento evolúciou vytvorený obranný mechanizmus chilli papričiek proti cicavcom nefunguje. Vtáky totiž nemajú na kapsaicín receptory. Aj keď semienka chilli papričiek vyzobajú, môžu prejsť úplne pokojne ich tráviacim traktom a ešte v ich tele dobre klíči. Tým pádom je potom ďalej veselo šíri po krajine ...

Čo je najlepšia záchrana pri ochutnávaní pálivých chilli omáčok?

Pýtate sa, čo najlepšie zaženie pálivý pocit pri ochutnávaní našich ostrých chilli omáčok? Kapsaicín je dobre rozpustný v olejoch, ktoré dokážu zriediť jeho koncentráciu. My ale najviac odporúčame zmiernenie účinkov kapsaicínu tukmi.

Vhodné je napríklad vychladené plnotučné mlieko alebo smotana. Pomôcť môže aj studená voda, ale tá zaberá skôr pri slabšom pocite pálenia. Kapsaicín sa totiž vo vode úplne nerozpustí, len sa môže presunúť inam a vyvolať pálenie na iných miestach ako predtým.

Scovilleho stupnica pálivosti chilli výrobkov a prečo ju neuvádzame?

Ako sa dá vyjadriť pálivosť chilli výrobkov? Pre tieto účely slúži škála pálivosti chilli papričiek, takzvaná Scovilleho stupnica. Počet Scovilleových jednotiek pálivosti (Scoville heat units, SHU) zodpovedá množstvu kapsaicínu.

Chilli papričky podľa pálivosti na Scovilleho stupnici

Scoville heat
units (SHU)
Názov chilli
papričky
Názov chilli produktu VENHEL Pálivosť omáčky
15 000 000 Čistý kapsaicin    
2 200 000 Carolina Reaper
Chilli omáčka Carolina Reaper horčica Extrémne pálivá chilli omáčka Carolina Reaper s príchuťou sencha  
2 000 000 Trinidad Moruga Scorpion
Chilli omáčka St. Louis BBQ smoky  
1 000 000 Bhut Jolokia
Cibuľová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia Peach Chilli omáčka slivka Naga Bhut Jolokia Chilli omáčka Naga Jolokia Lekvárová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia Chilli horčica s papričkou Bhut Jolokia Peach Pomarančová chilli marmeláda s papričkou Bhut Jolokia Mangová chilli omáčka s papričkou Bhut Jolokia Peach  
577 000 Habanero Red
Chilli omáčka Habanero s príchuťou sliviek a čučoriedok Chilli omáčka Habanero Original Hot Chilli omáčka Habanero Hot Spicy Chilli omáčka St. Louis BBQ smoky  
50 000 Cayenne
Chilli omáčka St. Louis BBQ smoky  
8 000 Jalapeño, Chipotle*
Chilli omáčka chipotle s pečeným cesnakom Chilli omáčka chipotle barbecue Chilli chipotle salsa Jalapeño salsa Chilli omáčka Jalapeño  

Zdroj: https://www.mercurynews.com/2016/09/29/what-happened-when-i-ate-a-carolina-reaper-worlds-hottest-pepper/

* Chipotle je výraz pre sušenú a údenú papričku jalapeño.

Zaujíma vás, prečo Scovilleho stupnica pálivosti na našich výrobkoch neuvádzame?

Rozhodli sme, že necháme prírode slobodu. Je totiž veľmi ťažké dosiahnuť konzistenté výsledky a homogenitu výskytu týchto látok dlhodobo. Našich menších lokálnych výrobcov a pestovateľov by sme museli tlačiť k tomu, aby optimalizovali všetky svoje procesy. Alebo by sme u nich nemohli nakupovať, prípadne by sme nútení pestovať chilli papričky sami. A aký by bol výsledok? Vo finále by tieto chilli produkty stratili svoju autenticitu. A to sme v žiadnom prípade nechceli dopustiť.

Bohatý zdroj vitamínov, minerálov a minimum kalórií

Chilli papričky sú bohatým zdrojom vitamínov. Hovorí sa dokonca, že 100 gramov čerstvých chilli papričiek vám môže dodať až 240% odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Ten pozitívne pôsobí nielen na naše vnútorné orgány, cievy a kosti, ale celý imunitný systém.
Chilli však obsahuje aj dôležité vitamíny skupiny A, B, K a E.
V ostrých papričkách nájdete tiež celý rad minerálnych látok, ako je potrebný draslík, horčík, železo či mangán.

Konzumácia chilli papričiek navyše podporuje trávenie a urýchľuje metabolizmus. Pálivá chuť vám zároveň dodá pocit sýtosti. Nebudete mať takú tendenciu zjesť veľké porcie a súčasne sa zníži aj váš apetít na nezdravé sladké a tučné jedlá. A verte, že chilli papričky môžu byť tiež prirodzeným prírodným preháňadlom.

Chilli má tiež zaujímavú funkciu v podobe veľmi účinného spaľovača tukov a kalórií. Môže byť teda vítaným pomocníkom v súboji s nadbytočnými kilogramami. Podľa zistení niektorých vedcov môžu ostré pokrmy prispieť k chudnutiu hlavne v páse a na bokoch.

Priemerné výživové hodnoty chilli papričiek

Zaujímajú vás priemerné výživové hodnoty chilli papričiek? Tu sú.
Priemerný referenčný denný príjem: NHI Dietary Supplement Label Data Base

1 porcia: hmotnosť jednej papričky = 45 g

Voda Doporučená
denní dávka
Minerálne
látky
Doporučená
denní dávka
Vitamín C 72 % Meď (Cu) 6 %
Vitamín B6 13 % Mangán (Mn) 4 %
Vitamín K 5 % Draslík (K) 3 %
Vitamín B3 4 % Železo (Fe) 3 %
Vitamín B9 3 % Fosfor (P) 2 %
Vitamín B2 3 % Horčík (Mg) 2 %
Vitamín B1 3 % Zinok (Zn) menej ako 2%
Vitamín A 2 % Vápnik (Ca) menej ako 2%
Vitamín E 2 % Selén (Se) menej ako 2%
Vitamín B5 2 %    
Cholín menej ako 2%    
Voda
39,61 g
Proteín
0,84 g (2% dennej dávky)
Karbohydráty
3,96 g (1% dennej dávky)
Vláknina
0,7 g (3% dennej dávky)

Zdroj: USDA National Nutrient Database 

Autor článku:

Michaela Gavurová

Dátum poslednej aktualizácie:

Bol tento článok pre vás užitočný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Rýchly, efektívny a komfortný spôsob doručenia s viac ako 1300 výdajnými miestami po celom Slovensku.

Pri nákupe nad 50€ dopravu neplatíte

Platí pre Slovensko aj Českú republiku, tak prečo to nevyužiť?

Zažili naše výrobky cestou ku vám kopu dobrodružstiev?

Pošlite nám foto poškodeného tovaru a my vám obratom pošleme nový.

Férovo od malých lokálnych výrobcov

Podporujeme malých výrobcov a nakupujeme za férové ceny. Mnohé naše výrobky sú vyrábané ručne.

Pravidelné info o novinkách a akciách e-mailom

Venhel newsletter
Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.