Celiakia, intolerancia na lepok a bezlepková diéta

Celiakia, intolerancia na lepok a bezlepková diéta

V posledných rokoch sa zvyšuje počet diagnostikovaných porúch súvisiacich s príjmom lepku. Bezlepková diéta sa stáva pre skupinu ľudí trpiacich celiakiou, intoleranciou na lepok alebo alergiou na pšenicu často jediným možným východiskom. Na trh sa teda dostáva množstvo produktov bez lepku, ktoré na odporúčanie lekárov alebo výživových poradcov zaberajú exkluzívne miesto v jedálničku mnohých ľudí.

Čo je to celiakia, intolerancia na lepok, čo ich spôsobuje a ako funguje bezlepková diéta si povieme v tomto článku. Keď nabudúce odmietne návšteva vašu bábovku kvôli bezlepkovej diéte, tak budete vedieť, že to nie je to preto, že ste zlý kuchár… pravdepodobne. 

Čo je to celiakia?

Čo je to celiakia?

Celiakia je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje najmä tenké črevo. Pri tejto diagnóze má organizmus problém stráviť lepok (glutén), ktorý je vlastne komplexnou zmesou zásobných bielkovín. V praxi to znamená, že celiatik nesmie požívať stravu obsahujúcu spomínané látky, tie sa vyskytujú najmä v obilninách, ako napríklad pšenica, raž a jačmeň.

Podobne ako pri alergii, telo chybne vyhodnotí lepok ako škodlivú látku a imunitný systém začne po jeho konzumácii vytvárať protilátky. Celá táto abnormálna aktivácia imunitného systému pôsobí škodlivo na výstelku tenkého čreva, ktoré môže časom stratiť schopnosť získavať živiny z jedla.

Zdroj: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2796.2011.02385.x

Táto porucha sa môže rozvinúť v rôznych štádiach života, najznámejším príznakom je maloabsorpčný syndróm (problémy s trávením, plynatosť, strata hmotnosti, bolesť alebo zväčšenie brucha). Spektrum príznakov je ale naozaj široké a mimočrevné symptómy (napr., chudokrvnosť alebo nízka postava) sú dnes oveľa bežnejšími alarmujúcimi signálmi.

Celiakia (gluténová enteropatia, Heubnerova choroba) je označovaná ako systémová choroba, ktorá ústí hlavne z genetických predispozícií. Je to jedna z najčastejších celoživotných porúch tohto typu na svete. Aj napriek tomu nie sú v tejto oblasti zodpovedané všetky otázky a celiakia sa zatiaľ nedá liečiť. Jediným spôsobom ako s ňou žiť je striktné dodržiavanie bezlepkovej diéty (GDF – gluten-free diet).

Intolerancia na lepok ≠ celiakia

Intolerancia na lepok (citlivosť na lepok, Nonceliac Gluten Sensitivity) je často zamieňaná s celiakiou. Príznaky sú totiž veľmi podobné, no príčiny a priebeh týchto dvoch porúch sú odlišné. Najdôležitejším faktom je, že intolerancia na lepok nepoškodzuje sliznicu tenkého čreva a príznaky pretrvávajú len krátkodobo po požití lepku a vytratia sa po jeho vylúčení z tela.

Zdroj: https://medlineplus.gov/glutensensitivity.html /https://www.nature.com/articles/nrgastro.2012.15

Táto potravinová intolerancia sa týka neimunologických nežiadúcich reakcií na určitý typ potravín. Na rozdiel od presne definovaných porúch spôsobených nedostatkom tráviacich enzýmov (Intolerancia na laktózu, Intolerancia na fruktózu), príčina citlivosti na lepok nie je definovaná a preskúmaná úplne presne. Špecialisti neustále skúmajú a testujú dopad rôznych typov enzýmov na liečbu alebo zmiernenie tohto typu potravinovej intolerancie, všetky tieto liečby sú zatiaľ len vo fáze výskumu.

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978012801238311308X
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224419304005

Miera a závažnosť intolerancie na lepok a jej príznaky sa od jednotlivca k jednotlivcovi líšia, je preto faktom, že je v mnohých prípadoch sa tejto poruche nevenuje žiadna pozornosť. Na rozdiel od celiakie sa ale dá táto porucha liečiť niekoľkoročnou dočasnou bezlepkovou diétou.

Alergia na pšenicu ≠ intolerania na lepok 

Príznaky potravinovej intolerancie a alergie sa často prekrývajú a aj napriek odlišným mechanizmom sú tieto poruchy často zamieňané alebo spájané. Alergia na pšenicu je tretím pojmom, ktorý sa skloňuje v spojitosti s neznášanlivosťou lepku. Podobne ako pri intolerancii nedochádza k poškodeniu tenkého čreva a medzi najčastejšie príznaky radíme ekzémy, hnačky, svrbenie v krku, opuchy, nadúvanie a problémy s trávením.

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B978012801238311308X

Tak ako pri každej inej alergii hrozí riziko anafilaxie, takže ani túto poruchu by sme nemali podceňovať. Pacienti sa nemusia obmedzovať v konzumácii ražu, jačmeňa a ovosu… ale aj tak často siahnu po bezlepkových potravinách.

Nie vždy ide o celiakiu 

Ak pociťujete príznaky vedúce k nejakej forme neznášanlivosti lepku, nemusí to nevyhnutne znamenať, že ste celiatik. V súlade s pokynmi lekára bude pravdepodobne potrebné podstúpiť test na celiakiu a alergiu na pšenicu. Ak sa žiadna z diagnóz nepotvrdí, podstúpite gluten-free (bezlepkovú) diétu, ktorá môže priniesť úľavu a vylučovacou metódou potvrdiť intoleranciu na lepok.

Podľa dostupných čísel trpí nejakou z foriem neznášanlivosti lepku až 5% svetovej populácie, preto treba spozornieť pri výskyte akéhokoľvek symptómu a nepodceňovať situáciu. V lepšom prípade (intolerancia, alergia) sa môžete zbaviť únavy, malátnosti, bolestí hlavy či ťažkostí s trávením či dýchaním. V tom horšom prípade (celiakia) môžete zamedziť poškodeniu tenkého čreva, ktorého činnosť je pre vstrebávanie živín do tela kľúčová.

Zdroj: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224419304005

Kde všade sa lepok vyskytuje

Lepok (glutén) je prirodzená bielkovina zodpovedná, napríklad za chrumkavosť a štruktúru pečiva, nachádza sa v niektorých obilninách, sú to:

  • Pšenica

    Pšenica

  • Jačmeň

    Jačmeň

  • Raž

    Raž

  • Ovos

    Ovos

  • Tritikale

    Tritikale

  • Špalda

    Špalda

  • Kamut

    Kamut

  • Kuskus

    Kuskus

Pri bezlepkovej diéte si treba dať pozor hlavne na múku, pšeničný škrob, strúhanku – cestoviny a pečivo. V dnešnej dobe ale nič nebráni tomu aby sa z bezlepkáčov stali plnohodnotní gurmáni, stačí len nájsť tú správnu alternatívu.

VENHEL vznikol ako miesto s dobrými vecami, kde si svoje nájde naozaj každý, preto sme do nášho portfólia zaradili mnoho bezlepkových produktov, tie chuťou a kvalitou zaujmúaj zvedavcov, ktorý nemajú s lepkom problém.

Za zmienku stojí určite sekcia s múkami, v ktorej nájdete naozaj zaujímavé a netradičné bezlepkové alternatívy klasiky, ako napríklad: BIO VEGAN Konopná múka, BIO VEGAN Kokosová múka, BIO VEGAN Pšenová múka alebo Mandľová múka.

Obilniny bez lepku?

Ak začnete s bezlepkovou diétou neznamená to, že musíte z jedálnička vyškrtnúť všetky obilniny. Príroda nám dala aj tie prirodzene bezlepkové, spestria vám jedálniček a podržia pri bezlepkovej diéte. Pri bezlepkových obilninách sa často skloňujú aj takzvané pseudoobilniny, ich gastronomické využitie a zásobná látka – škrob sú rovnaké ako pri obilninách, v našom zozname figurujú na posledných dvoch priečkach.

  • Kukurica

    Kukurica

  • Ryža

    Ryža

  • Ľan

    Ľan

  • Pšeno

    Pšeno

  • Čirok

    Čirok

  • Proso

    Proso

  • Pohanka

    Pohanka

  • Amarant

    Amarant

Okrem obilnín bez lepku dokážeme pri príprave gluten-free výrobkov využiť aj mnoho iných alternatív. Na našom e-shope objavíte napríklad cestoviny, ktoré vyhovujú vysokým štandardom Zdravého životného štýlu, Bezlepkovej diéty aj Paleo diéty, bez kompromisov v chuti alebo pri príprave. Tradičnú múku sme nahradili sezamovou, slnečnicovou, gaštanovou, ľanovou múkou, ale aj múkou zo zelených banánov. Pripravte si bezlepkové Lasagne - sezamové cestovinové plátky, ľahké hlavné jedlo z Penne zo zelenej banánovej múky, tmavé a chutné Fusilli - vrtuľky z ľanovej múky, alebo netradičnú klasiku v hlavnej úlohes Fettuccine - rezance zo zlatého ľanového semena.

Viac o týchto výnimočných bezlepkových paleo cestovinách si prečítajte v našom blogovom článku.

O týchto potravinách by ste to nepovedali 

Lepok alebo jeho stopy obsahujú aj potraviny, s ktorými by sme si obilniny na prvý pohľad nespájali. Glutén totiž ponúka radu užitočných vlastností.

Preto v obchode zbystrite pozornosť pri týchto prílohách:
rôzne omáčky (BBQ, sójová, pálivá, marinády) šalátové dresingy horčica zmesi korenia kečup

Bezlepkoví si tiež musia dávať pozor na snacky:
praclíky, chrumky, krekry

čipsy, cereálne a energetické tyčinky, sladké tyčinky, čokoláda, puding

…a obľúbené pochúťky:
pivo, zmrzlina, tavené syry, smažené jedlá, ochutené tofu, údeniny

nízkotučné produktynáhrady mäsa, (napríklad niektoré veggie burgers)

Ak sa s lepkom nekamarátite, obľúbených dobrôt sa samozrejme vzdávať nemusíte, stačí si nájsť tie správne výrobky alebo značky. U nás vo VENHEL nájdete chutné bezlepkové snacky, napríklad naše bezlepkové chrumky do jogurtu, mlieka alebo len tak k seriálu, sú pre bezlepkovú diétu alebo pre zvedavých labužníkov ako stvorené. Široké spektrum príchutí nenechá hladného naozaj nikoho.

Alebo ochutnáte aj bezlepkové BIO sušienky pohánkové hrudky s čokoládou a pohánkové hrudky s lieskovými orieškami? Sú vyrobené s láskou a úctou k prírode z tých najlepších ingrediencií, presvedčte sa sami.

Naše obľúbené zeleninové nátierky sa stali podľa očakávania hitom aj u spokojných zákazníkov. Pochutnajte si zdravo a bezlepkovo na nátierkách, ktoré sú dôkladne namixované tak aby uspokojili vaše chuťové poháriky ale aj túžbu objaovovať a ochutnávať. Vyberte si z kombinácií, ktorým kraľuje lahodná zelenina alebo strukoviny. Pripravení sme aj na milovníkov pálivého maškrtenia. Sú bez konzervantov, pridaného cukru a lepku, ručne vyrobené s rešpektom k prírode.

Bezlepkové potraviny môžu obsahovať malé množstvo lepku, predstavuje toto množstvo pre celiakov riziko?

Medzinárodné organizácie FAO a WHO vytvorili Codex Alimentarius, ktorý zabezpečuje úroveň kvality potravín a praktiky pri obchodovaní v záujme zdravia spotrebiteľa. Ten dovoľuje označovať potraviny alebo výrobky za bezlepkové vtedy, keď množstvo lepku neprekračuje 20 mg/kg. Týmito kvótami sa riadi aj celá EÚ a sú pokladané za celosvetový štandard. Ak by ste cestovali mimo EÚ, tu si môžete pozrieť členov Codex Alimentarius International Food Standards, pre ktorých platia rovnaké pravidlá a štandardy.

Organizmus ľudí s diagnózou neznášanlivosti lepku môže pocítiť aj veľmi malé množstvo gluténu v potrave. Naskytá sa teda otázka, či dokážu ohroziť zdravie celiatikov aj potraviny, ktoré sú legislatívne uznané za gluten-free (<20 mg/kg). Podľa výskumu z roku 2007, ktorý skúmal akceptovateľnú dennú hranicu príjmu lepku celiatikov zaručene nedochádzak poškodeniu tenkého čreva pri príjme 10 mg lepku denne.

Koľko v praxi predstavuje 10 mg lepku denne a ako sa k tejto hodnote dostanem pri konzumácii bezlepkovej stravy? Ak pracujeme s verziou, že bezlepkový chlieb obsahuje maximálne povolené množstvo lepku (20 mg/kg), jeden približne 29 g krajec bezlepkového chleba bude obsahovať 0,57 mg lepku

Pri príjme 1 800 – 2 000 kalórií denne by ste mali prijať ekvivalent 170 g obilia, pri bezlepkovej strave, to predstavuje príjem maximálne 3,42 mg lepku.

Pri príjme 2 800 – 3 400 kalórii denne by ste mali zjesť ekvivalent 284 g obilia, pri bezlepkovej strave, to predstavuje maximálne 5,70 mg lepku.

Čiže z výskumu vyplýva, že aj keby ste jedli bezlepkové potraviny s maximálnym povoleným množstvom lepku, museli by ste jesť oveľa viac ako je odporúčaný počet porcií, aby ste sa priblížili k príjmu 10 mg lepku denne. Akceptovateľná denná dávka sa pre celiatikov stanovuje až od 20 mg denne, takže sa s gluten-free potravinami nemusíte obávať o svoje zdravie.

Zdroj: https://www.glutenfreedietitian.com/how-much-gluten-is-20-parts-per-million/
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/about-codex/members/en/

Čo si všímať na obale a ako sa nepopáliť

Čo si všímať na obale a ako sa nepopáliť

Potraviny, ktoré nie sú vyrobené z obilnín, stopy lepku však obsahovať môžu. Podobne to môže byť aj s obilninami bez lepku, pozor si treba dávať napríklad aj na kukuričnú múku alebo pohánku.

Každý celiatik, alergik aj človek s intoleranciou má iné denné akceptovateľné množstvo príjmu lepku. Bežná denná strava dospelého jedinca obsahuje asi 7 – 20 g lepku. Pri celiatikoch sa akceptovateľná dávka pohybuje okolo 20 – 50 mg. To je naozaj málo a spôsobiť poriadny problém dokáže nejednému celiatikovi aj stopové množstvo lepku alebo potravina kontaminovaná lepkom

Do potravín sa môže lepok dostať skrz výrobné linky, na ktorých sa spracovávajú aj iné potraviny s obsahom lepku. Kontaminovať sa môže potravina aj v zle zabezpečenom výrobnom alebo baliacom priestore.

Od roku 2005 musia všetci obchodníci v EÚ na obale (pri nebalených potravinách inou cestou) upozorniť na to, že ich produkt obsahuje nejaký zo 14 alergénov, medzi ktorými sú aj obilniny obsahujúce lepok. Produkty, ktoré v súlade s legislatívou spĺňajú štandardy bezlepkovej potraviny môžu použiť označenie preškrtnutého pšeničného klasu. Dôležité je preto všímať si označenia na obale, ktoré jednoznačne potvrdzujú alebo vyvracajú prítomnosť lepku.

My vo VENHEL starostlivo vyberáme poctivých domácich výrobcov, ktorí na základe skúseností, prísnych štandardov a obozretnosti pri bezlepkových výrobkoch garantujú bezpečnú voľbu pre celiatikov, alergikov alebo ľudí s intoleranciou. Všetky potraviny  vhodné pre bezlepkovú diétu sme na venhel.sk označili ikonkou „bez lepku“. V niektorých kategóriách si viete zobraziť iba gluten-free produkty pomocou filtra kategórie vľavo. 

Život bez lepku je o objavovaní: Ochutnaj bezlepkové potraviny VENHEL

Jednoduché bezlepkové tipy a recepty, ktoré sa vám prilepia k srdcu

Zelená banánová múka

Zobúdzaj sa chutne a zdravo: RAŇAJKY ZO ZELENINOVÝCH NÁTIEROK

Pripravte si jednoduché, chutné a zdravé raňajky. Nátierky od malého a šikovného výrobcu sú namixované do dokonalosti, takže vám už len zostáva k nim niečo malé prihodiť a nakopnúť svoj deň s chuťou. Podľa našich skúseností odporúčame tieto kombinácie:
 

 

Ľahký obed alebo večera: BEZLEPKOVÉ PALEO CESTOVINYSO ZELENINOU

Ľahký obed alebo večera: BEZLEPKOVÉ PALEO CESTOVINY SO ZELENINOU

Jednoduché a zdravé jedlo pre pre tých, ktorí sa hlásia k Paleo životnému štýlu, ale aj pre tých, čo držia nízkosacharidovú alebo bezlepkovú diétu.

Balíček penne - sezamových bezlepkových paleo cestovín
3 polievkové lyžice olivový olej extra panenský BIO
1 šalotka
5-8 kusov špargle
300 g cherry paradajky
8 lístov čerstvej bazalky
Hrsť strúhaného parmezánu
Soľ
Čierne korenie

V hrnci necháme zovrieť dostatočné množstvo vody na cestoviny. Medzitým si na panvici na miernom ohni a olivovom oleji osmažíme šalotku nakrájanú nadrobno. Po 2 minútach pridáme rozpolené cherry paradajky a špargľu nakrájanú diagonálne. Teplotu zvýšime a zeleninu dusíme ďalšie 2 minúty, po ktorých pridáme soľ a čierne korenie.

V tomto okamihu sa vrátime späť k cestovinám, ak nám voda v hrnci vrie osolíme ju a pridáme do nej penne. Cestoviny varíme podľa chuti.

Z hotových cestovín si odložíme pár naberačiek vody a penne scedíme (neoplachujeme vodou). Hotovú zeleninovú zmes a cestoviny spolu premiešame na panvici pri miernej teplote 1 minútu, odloženú vodu z cestovín pridávame podľa požadovanej hustoty jedla. Jednoduchú pochúťku servírujeme so strúhaným parmezánom a listami čerstvej bazalky.

Ponuku bezlepkových cestovín máme naozaj rôznorodú a ak by si sa chcel inšpirovať ďalšími receptami z týchto výnimočných potravín, určite sleduj náš blog.

 

Sladká bodka: BROWNIES Z KOKOSOVEJ MÚKY

Sladká bodka: BROWNIES Z KOKOSOVEJ MÚKY

Na vrchu chrumkavé, vnútri jemné a plné čokolády.

60g kokosovej múky BIO VEGAN
400g horkej čokolády
250g cukru
4 vajcia
50g masla
1 kávová lyžička vanilkového extraktu
½ kávovej lyžičky prášku do pečiva

V miske nad horúcou vodnou parou rozpustíme maslo a čokoládu. V ďalšej miske spoločne vyšľaháme vajíčka, cukor a vanilkový extrakt. Do tejto vyšľahanej zmesi pridáme rozpustenú čokoládu s maslom, kokosovú múku, prášok do pečiva a všetko jemne a dôkladne zmiešame.

Cesto necháme odstáť v chladničke asi 15 – 20 minút. Zatiaľ si vystelieme plech papierom na pečenie a potom naň umiestnime hrudky cesta (približne 2 kopcovité polievkové lyžicena jednu sušienku). Cesto sa počas pečenia vytvaruje samo. Pečieme pri 180°C asi 10 minút.

Podávame samostatne alebo chuťové spektrum obohatíme mätovou či jahodovou zmrzlinou.

 

Sladká bodka: BROWNIES Z KOKOSOVEJ MÚKY

Snack k večernému seriálu: GLUTEN-FREE PIZZA Z MANDĽOVEJ A PŠENOVEJ MÚKY

10 jednoduchých ingrediencií a 45 minút prípravy vám zaručia netradičné a predsa veľmi chutné cesto na vlastnú pizzu s perfektne chrumkavými okrajmi.

Suché ingrediencie:
43 g mandľovej múky natural
43 g zemiakového škrobu
43 g pšenovej múky BIO VEGAN
1 polievková lyžica mletého ľanu
1 kávová lyžičku prášku do pečiva
1 kávová lyžičku sušeného oregana
½ kávovej lyžičky sušeného cesnaku
½ kávovej lyžičky morskej soli

Tekuté ingrediencie:
1 polievková lyžica jablčného octu
1 polievková lyžica olivového oleja
7-8 polievkových lyžíc vody

Suché a tekuté ingrediencie najprv zmiešame zvlášť, potom ich spojíme a vytvoríme vláčne cesto. Starostlivo zmiešané cesto potom vytvarujeme do pizza tvaru na papier na pečenie do hrúbky asi 5 mm. Ak by bolo cesto drobivé prilejeme vodu, ak by bolo príliš lepkavé pomôžeme si mandľovou múkou. Cesto pečieme 10 minút na strednom rošte pri teplote 190 °C. Aby sme zachovali lahodnú štruktúru cesta ideálne je piecť pizzu len na rošte (s papierom na pečenie) bez plechu. Potom ako uplynie 10 minút vytiahneme cesto a pridáme naň to čo máme najradšej. Vytvorte si gluten-free pizzu na mieru, inšpirujte sa napríklad klasickou pizzou alebo tým čo máte momentálne v chladničke. My vo VENHEL odporúčame, napríklad:

Paradajkové pyré dochutené bazalkovým pestom s mandľami a píniovými orieškami, čerstvá bazalka, olivy, šampiňóny, cibuľa, paprika, mozzarella, ricotta syr, prosciutto alebo experimentujte so sušenými paradajkami nakladanými s vlašskými orechmi.

Po dochutení vložíme pizzu naspäť do trúby na 15-20 minút, kým nebudú ingrediencie na vrchu dobre opečené a kôra nebude zlatohnedá. Predpečené cesto je vhodné skladovať aj v mrazničke, dopiecť si ho môžete s čerstvými ingredienciami neskôr.

 

Autor článku:

Michaela Gavurová

Dátum poslednej aktualizácie:

Bol tento článok pre vás užitočný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Záleží nám na vašom zážitku

Pri nákupe nad 50€ dopravu neplatíte

Platí pre Slovensko aj Českú republiku, tak prečo to nevyužiť?

Zažili naše výrobky cestou ku vám kopu dobrodružstiev?

Pošlite nám foto poškodeného tovaru a my vám obratom pošleme nový.

Férovo od malých lokálnych výrobcov

Podporujeme malých výrobcov a nakupujeme za férové ceny. Mnohé naše výrobky sú vyrábané ručne.

Pravidelné info o novinkách a akciách e-mailom

Venhel newsletter
Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.