Bezkofeínová káva - dobrá či zlá voľba?

Či už káva s kofeínom, alebo bez, má pre nás mnohé zdravotné výhody. Väčšina z nás však siahne po tej kofeínovej. Čo však tí ľudia, ktorí by kofeín prijímať nemali, ako napríklad tehotné ženy či ľudia s vysokým tlakom? Radi prinášame radosť z chutí aj ľuďom ktorý majú určité intolerancie, zdravotné problémy alebo z nejakého iného dôvodu si väčšie množstvo kofeínu nemôžu dovoliť.

V tomto prípade prichádza na rad bezkofeínová káva. Mnoho ľudí má však o tomto druhu kávy pochybnosti. Bojí sa, že bezkofeínová káva nie je tak kvalitná ako tá „normálna“, alebo že skrátka bude chutiť úplne inak, nekávovo. Prinášame vám pár dôležitých informácii o tom, aby sme vás presvedčili, že sa naozaj ničoho nemusíte báť a bezkofeínová káva vám môže priniesť rovnaký zážitok a pôžitok, ako tá s kofeínom.

Čo všetko by sme mali o bezkofeínovej káve vedieť?

Jej vznik alebo aj nájdenie toho, že z kofeínovej kávy možno mať bezkofeínovú, datujeme do roku 1905, kedy nešťastne kávu zaplavila morská voda a vymyla z nej kofeín. Vtedy sa začal rozvoj moderných metód alebo a bezkofeínová káva je na svete. 

Ako sa odstraňuje kofeín z kávy

Poďme si ale prejsť celý proces „dekofeínovania“ kávy. Na začiatku je to presne rovnaká káva, ako tá bežná, kofeínová. Zelené zrná sa na začiatku namočia do kvapaliny, aby sa kofeín rozpustil a odstránil Poznáme ale viacero metód, ktorými sa kofeín odstraňuje – odstraňovanie pomocou chemického rozpúšťadla (metylénchlorid, etylacetát), ktoré môžeme aplikovať buď priamo alebo nepriamo. Pri priamej metóde sa rozpúšťadlo aplikuje priamo na fazuľu, pri nepriamej sa aplikuje len na vode s obsahom kofeínu. Bez rozpúšťadiel sa tento proces vykonáva použitím vody, či oxidu uhličitého. Nemusíte sa ale ničoho báť, ale všetky z týchto metód sú bezpečné. [1]

V roku 2017 WHO preskúmala viac ako 1000 vedeckých štúdií, pri ktorej sa zameriavala skúmania kávy a jej vplyvu na zdravie. Nezistila pritom žiadny súvis medzi pitím kávy a rakovinou. Rovnako dospeli aj k záveru, že pravdepodobnosť zdravotného rizika spojený s metylénchloridom je minimálna. [2]

Rovnako ako každá káva, aj bezkofeínová káva je bezpečná na konzumáciu a môže byť súčasťou zdravej výživy.

Kofeín sa však týmito procesmi nepodarí odstrániť úplne, týmto procesom sa väčšinou odstráni aspoň 97 % kofeínu. Potom sa fazuľa premyje, sparí a praží. Takto sa odparí zvyšok tekutiny, ktorá bola použitá pri procese dekofeinácie.  

Bezkofeínová káva vs. Kofeínová káva

Množstvo kofeínu  

Zatiaľ čo normálna káva s kofeínom má približne 70-140 mg kofeínu (236 ml), bezkofeínová káva má okolo 7 mg [3]. Práve preto sa aj ľuďom, ktorí by nemali prijímať kofeín odporúča dávať si pozor aj na množstvo bezkofeínovej kávy, ktorú za deň príjmu.

Chuť

Je pravdou, že najviac chuti káve pridáva práve kofeín, aj keď v káve je aj mnoho iných látok, ktoré jej dodávajú rozličné chuťové vlastnosti. Preto je bezkofeínová káva na chuť o niečo slabšia. Odporúčame pri príprave kávy použiť väčšie množstvo, aby ste dostali chuť silnejšiu chuť kávy. Pokiaľ vám ale menej výrazná chuť nevadí, pokojne zostante pri rovnakej kvantite, na akú ste boli zvyknutí doteraz. 

Ako si bezkofeínovú kávu pripraviť?

Je to len a len na vás, s touto kávou viete zaobchádzať úplne rovnako, ako s kávou typickou. Pri vyššom stupni praženia ale určite odporúčame podávať ako klasické espresso, či siahnuť po mokka kávovare. Stačí namlieť na jemnejšie mletie, pripraviť a vychutnať. 

Na svoje si prídu aj milovníci kávy s mliekom. Nebojte sa a pripravte si doma svoje bezkofeínové kapučíno či cafe latte. Zaručujeme vám, že v chuti ani rozdiel nespoznáte. Vytvára dokonalú harmóniu chutí, ktorú si určite zamilujete. 

Zdroje:

[1] All About Decaffeinated Coffee [online] [cit. 22.2.2021]. Dostupné na: https://www.ncausa.org/Decaffeinated-Coffee

[2] Decaf coffee - under the spotlight | British Coffee Association [online] [cit. 22.2.2021]. Dostupné na: https://www.britishcoffeeassociation.org/blog/decaf-coffee-under-the-spotlight

[3] BARONE, J. J. a H. R. ROBERTS, 1996. Caffeine consumption. Food and Chemical Toxicology: An International Journal Published for the British Industrial Biological Research Association [online]. 1996, roč. 34, č. 1, s. 119–129. ISSN 0278-6915. Dostupné na: doi:10.1016/0278-6915(95)00093-3 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Rýchly, efektívny a komfortný spôsob doručenia s viac ako 1300 výdajnými miestami po celom Slovensku.

Pri nákupe nad 50€ dopravu neplatíte

Platí pre Slovensko aj Českú republiku, tak prečo to nevyužiť?

Zažili naše výrobky cestou ku vám kopu dobrodružstiev?

Pošlite nám foto poškodeného tovaru a my vám obratom pošleme nový.

Férovo od malých lokálnych výrobcov

Podporujeme malých výrobcov a nakupujeme za férové ceny. Mnohé naše výrobky sú vyrábané ručne.

Pravidelné info o novinkách a akciách e-mailom

Venhel newsletter
Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.