Arašidové maslo: Odkiaľ sa vzalo a čo ste o ňom nevedeli?

Krátko z histórie

Všetko začína pri arašidoch. Hoci za pôvodný domov arašidov sa považujeme Mexiko, vďaka cestovateľom sa táto pochúťka dostala do Spojených štátov, kde si získala veľkú obľúbenosť najmä vďaka svojej vysokej výživovej hodnote a unikátnej chuti. Tieto obľúbené "orechy" sa rýchlo dostali do celého sveta a dnes tvoria jednu z hlavných prísad jedál po celej Amerike, Európe a ako orechové maslo aj v Afrických štátoch.

Prvé zmienky o arašidovom masle môžeme objaviť už v roku 1884, kedy sa jednému kanadskému lekárnikovi menom Marcellus Gilmore Edson podarilo pripraviť prvé nátierky, ktoré si dokonca nechal patentovať. O šesť rokov neskôr sa americkému doktorovi menom Goerge A. Bayle Jr. podarilo v rámci experimentu vyrobiť arašidové maslo v tej podobe ako ho poznáme, takpovediac,  dodnes. Zaujímavosťou je, že tento doktor hľadal v arašidovom masle výživnú proteínovú náhradu pre pacientov, ktorým vypadali zuby, alebo mali také bolesti, že jednoducho nemohli nič požuť. V tom istom období sa navyše John Harvey Kellog z Battle Creek Michigan (ide o brata slávneho Willa Kelloga) pustil na trh so svojou alternatívou, ktorú dokonca predával ako úžasnú vegetariánsku pochúťku plnú proteínov, ktorú si tiež nechali patentovať.

Napriek úspechom vyššie zmienených biznismenov doby minulej si arašidové maslo našlo cestu k spotrebiteľom až o pár rokov neskôr, a to v roku 1904 na celosvetovej výstave v Saint-Louis, práve vďaka C.H. Summerovi, kde si získal celosvetové uznanie.

Prečo sa oplatí mať vo svojom jedálničku nielen klasické arašidové maslo

Mimo proteínov sú arašidy úžasným zdrojom vlákniny, vápnika a v nižšej miere aj horčíka a vitamínov E a B6. Jedna zo štúdií Journal of the American Medical Association dokonca prišla s tvrdením, že 2 polievkové lyžice arašidového masla aspoň 5 dní v týždni znižovala riziko cukrovky typu 2 až o 30 %.

Ale poďme na dôvody:

1.      Obsahuje dobré tuky

Oproti klasickej orieškovej nátierke, plnej cukru, má čisté arašidové maslo vysoký podiel nenasýtených a mono-nenasýtených tukov (podobne ako olivový olej), ktoré pomáhajú lepšie bojovať najmä so zlým cholesterolom.

2.      Vysoký obsah proteínov a vlákniny

Ako sme už spomínali, ide o produkt, ktorý vyvinul lekár ako pomoc pre hladujúcich, ktorý sa navyše dnes používa aj ako rýchle a zdravé riešenie hladu u detí. Navyše obsahuje aj reservatol – antioxidant, ktorý sa nachádza ja v niektorých červených vínach a považuje sa ochrancu pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

3.      Je menej kalorické ako klasické maslo

Aj keď sa to môže zdať kontraintuitívne, arašidové maslo je menej kalorické ako klasické maslo, má cca 587 kcal verzus 784 kcal. Napriek tomu sa odporúčame konzumovať ho s mierou.

4.      Sýtosť – náhrada sladkostí

Aj ochutené varianty s originálnou čokoládou, hoc majú viac cukru, sú výbornou náhradou sladkého v diéte, keďže arašidové maslo je neuveriteľne sýte a je pomerne ťažké ho zjesť na posedenie (ale nie nemožné).

Arašidové maslá dnes nájdete v každej forme každom lepšom obchodíku alebo online. Je potrebné si dávať pozor na zloženie, no aj v tomto prípade mnohí výrobcovia vedia zavádzať. Preto odporúčame vyskúšať viacej značiek a nájsť si pre seba tú najvhodnejšiu. Najzdravšiu alternatívu predstavuje arašidové maslo klasické jemné, prípadne arašidové maslo solené. My ho máme najradšej s medom na domácej wafli z mandľovej múky, prípadne v spojení so super granolou, ale niekedy sa pristihneme, že ho vyjedáme len tak lyžičkou.

P.S.: Naše arašidové maslá vyrábame (najmä z logistických dôvodov) u malého výrobcu vo východných Čechách. Základné arašidové maslo sa robí tak, že melieme orechy nonstop počas 24 hodín a následne už finálne pastu iba naplníme. Keďže ide o čistý prírodný produkt, bežne sa na vrchu vyzráža olej. Po otvorení to stačí iba premiešať a vychutnať si top produkt. Máme aj ochutené verzie, ktoré však osladzujeme výlučne najkvalitnejšími čokoládami s vanilkou Bourbon Madagascar, prípadne čakankovým sirupom s vysokým obsahom vlákniny, ktorý dodá potrebnú sladkosť.

Zdroje:

https://www.webmd.com/diet/peanut-butter-good-for-you#1

https://www.topsante.com/nutrition-et-recettes/les-bons-aliments/matieres-grasses/pourquoi-le-beurre-de-cacahuete-est-bon-pour-la-sante-246747

https://fr.wikipedia.org/wiki/Beurre_de_cacahu%C3%A8tes

 

 

Produkty v článku

Autor článku:

Igor Lúčanský

Bol tento článok pre vás užitočný?

4,5 / 5 (26 hlasovalo)

Súvisiace články

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Rýchly, efektívny a komfortný spôsob doručenia s viac ako 1300 výdajnými miestami po celom Slovensku.

Pri nákupe nad 50€ dopravu neplatíte

Platí pre Slovensko aj Českú republiku, tak prečo to nevyužiť?

Zažili naše výrobky cestou ku vám kopu dobrodružstiev?

Pošlite nám foto poškodeného tovaru a my vám obratom pošleme nový.

Férovo od malých lokálnych výrobcov

Podporujeme malých výrobcov a nakupujeme za férové ceny. Mnohé naše výrobky sú vyrábané ručne.

Pravidelné info o novinkách a akciách e-mailom

Venhel newsletter
Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.