Arabica vs. Robusta - čo ste o nich nevedeli a v čom sa odlišujú?

Takmer každý z nás sa ráno nevie dočkať, kedy si konečne vypije šálku plnú svojej obľúbenej kávičky. Mnohí preferujú iný štýl prípravy, prípadne druh kávy - čistú arabicu, jej zmes s robustou v rôznom pomere, poprípade robustu samotnú. Ale vedeli ste, aké sú medzi nimi základné rozdiely, prečo chutia tak ako chutia, ako je možné, že je medzi ich cenou rozdiel a ako ich rozoznať voľným okom?

Prinášame vám prehľadnú tabuľku, v ktorej sme porovnávali nami určené parametre a v ktorých sú tieto odrody najodlišnejšie: 

 

Arabica

Robusta

Nadmorská výška

600 až 2000 m n.m.

200 až 600 m n.m.

Teplota

15 °C – 24 °C

24 °C – 29 °C

Chuť

ovocná, čokoládová, karamelová, kvetinová

horká, zemitá

Acidita

vyššia

nižšia

Tvar

podlhovastý, v strede S

guľatý, v strede rovnejšia čiara

Kofeín

1,2 % - 1,5 %

2,2 % - 2,7 %

Výška rastliny

max 6 metrov

až 13 metrov

Prvá úroda

väčšinou po 6 rokoch

aj po 2 rokoch

Odolnosť

náročnejšia na pestovanie (vyžaduje si miernejšiu klímu)

odolnejšia voči chorobám, jednoduchšie pestovanie

Cena

drahšia

lacnejšia


Arabica 

Tvorí až 75% svetovej produkcie. Málo z vypestovanej kávy je však kvalitnej. Pestovatelia kávy častokrát volia na pestovanie práve robustu, kvôli menšej náročnosti a náchylnosti na ochorenia. Práve preto je arabica takou vzácnou odrodou. Vyžaduje si starostlivosť a trpezlivosť. Rovnako nám nevyrastie len tak hocikde v rôznych podmienkach, vyžaduje si výšku najmenej 600 m n.m. a miernejšiu klímu. Najoptimálnejšia teplota, pri ktorej sa arabice darí najviac, je medzi 15-timi a 24-mi stupňami celsia. 

Kávovník arabský je schopný začať plodiť úrodu najčastejšie až po 6tich rokov od zasadenia. Kávovník pritom narastie do výšky maximálne 6tich metrov, najčastejšie je však nižšieho vzrastu. Stromy sa však zrezávajú do výšky 2-3 metrov. Ich typické listy majú krásnu zelenú farbu a oválny tvar. Stromy zvyknú rásť v pároch. 

 

Robusta

Častokrát sa s ňou premiešava arabica, aby tak prehĺbila a vyvážila jej chuť, zmiernila kyslosť, dodala viac kofeínu a peny na tak obľúbenom espresse. Sama o sebe má ale veľmi horkú zemitú chuť, práve preto sa premiešava k arabice a samotnú zvykne piť len malé percento ľudí. Tým, že rastie v nižších polohách je aj odolnejšia voči chorobám a škodcom, preto je jednoduchšie ju vypestovať a nie je až taká vzácna, ako práve arabica. Jej strom však dokáže narásť až do výšky 13 metrov! 

Ak si chcete dopriať viac kofeínu, robusta je pre vás vhodnou voľbou. Množstvo kofeínu v nej je oproti arabice 2-3 násobné! Práve to spôsobuje horkastú chuť, keďže kofeín sám disponuje horkastou chuťou. Ale až do takej hĺbky zachádzať nebudeme :)

Produkty v článku

Súvisiace články

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Doprava cez Zásielkovňu už aj u nás!

Rýchly, efektívny a komfortný spôsob doručenia s viac ako 1300 výdajnými miestami po celom Slovensku.

Pri nákupe nad 50€ dopravu neplatíte

Platí pre Slovensko aj Českú republiku, tak prečo to nevyužiť?

Zažili naše výrobky cestou ku vám kopu dobrodružstiev?

Pošlite nám foto poškodeného tovaru a my vám obratom pošleme nový.

Férovo od malých lokálnych výrobcov

Podporujeme malých výrobcov a nakupujeme za férové ceny. Mnohé naše výrobky sú vyrábané ručne.

Pravidelné info o novinkách a akciách e-mailom

Venhel newsletter
Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.