Ako si aj doma pripraviť vynikajúci filter s V60

Na prípravu tohto druhu kávy budete potrebovať:

 

  • V60 (dripper podľa vlastného výberu)

  • kvalitný papierový filter (my používame tie od Hario)

  • digitálnu váhu (najlepšie aj s časovačom)

  • kanvicu (stačí aj obyčajná)

  • kávu - svetle pražená káva, ktorá je vhodná na filter, napríklad :

  • vodu - kvalitnú, prefiltrovanú Britou alebo balenú z obchodu

  • mlynček - stačí ručný, ale v súčasnosti nie je problémom nájsť aj kvalitný elektrický za rozumnú sumu

Na kávu pre 2 osoby je ideálny pomer 30 g kávy na 500 ml vody. Tak získame najlepší a najchutnejší výsledok :)

 

Pred začatím je dôležité si kávu správne namlieť. Ideálny spôsob mletia je približne na stredné mletie, ťažko však vysvetliť presnú potrebnú veľkosť namletých zŕn. Preto odporúčame každý krát vyskúšať iný spôsob mletia a vybrať si ten, po ktorom vám káva chutí najviac :)

Postup prípravy:

  1. Dáme si zovrieť približne 600 ml vody.

  2. Pripravíme si náš dripper spolu s džbánom, alebo V60 originál set. Do drippera dáme filter, ktorý navlhčíme zovretou vodou tak, aby žiadne miesto filtra nezostalo suché (zároveň zohrejeme džbán a káva bude kvalitnejšia).

  3. Keď voda cez filter pretečie, džbán vyprázdnime. Do navlhčeného filtra nasypeme namletú kávu (30g).

  4. Do rovnomerne nasypanej kávy si v strede prstom vyhĺbime jemnú dierku. To nám pomôže pri prvotnej extrakcii kávy. 

  5. Džbán spolu s nasypanou kávou položíme na váhu a vynulujeme. Krúživím pohybom postupne nalejeme 60 ml v teplote 95°C - 100°C. Čím teplejšia voda, tým lepšie. Nádobou potočíme tak, aby sme mali všetky zrná rovnomerne navlhčené. Počkáme 30-45 sekúnd.

  6. Vodu si znova zohrejeme a postupne nalejeme krúživými rovnomernými pohybmi stredným prúdom na dripper, až kým nám váha neukáže hmotnosť 300 g (aj spolu so začiatočnou vodou, váhu už nenulujeme!). Nádobou opäť jemne “zatrasieme”.

  7. Počkáme približne 30 sekúnd a dolejeme zvyšných 200 ml. Tie rovnako lejeme krúživými pohybmi, ale pomalšie

  8. Na váhe nám svieti 500 ml, v tom momente prestaneme liať a vezmeme do rúk čajovú lyžičku. Zo strán drippera jemne odstránime usadenú kávu. Teraz už len počkáme, kým nám káva pretečie a je to!

 

Čas celkovej filtrácie by nemal trvať viac ako 4 minúty. Zo začiatku vám to nemusí ísť ideálne, ale chce to tréning, časom sa zlepšíte a výsledky uvidíte aj na chuti kávičky. 

 

Skúsťe zmenu a namiesto typického espressa si doprajte nápoj trochu lahodnejší, plnší jemných chutí. Samozrejme nám dajte vedieť, ako sa vám kávička podarila a o bližších informáciach filtrovanej kávy sa dozviete na našom blogu už čoskoro! 

Produkty v článku

Súvisiace články

Záleží nám na vašom zážitku

Pri nákupe nad 50€ dopravu neplatíte

Platí pre Slovensko aj Českú republiku, tak prečo to nevyužiť?

Zažili naše výrobky cestou ku vám kopu dobrodružstiev?

Pošlite nám foto poškodeného tovaru a my vám obratom pošleme nový.

Férovo od malých lokálnych výrobcov

Podporujeme malých výrobcov a nakupujeme za férové ceny. Mnohé naše výrobky sú vyrábané ručne.

Pravidelné info o novinkách a akciách e-mailom

Venhel newsletter
Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.